Des de Catalunya entenem que Espanya és un país plural amb molta gent diferent i una gran diversitat d’opinions i creences. No volem relacionar ni culpar tots els espanyols amb les accions repressives de l’Estat espanyol. N’hi ha que no volen que Catalunya sigui independent però que creuen que té dret a decidir-ho per ella mateixa. I hi ha altres ciutadans de l’Estat que també voldrien triar si hi volen pertànyer o no, de manera lliure.

Volem donar-vos les gràcies perquè hem vist exemples de suport per a la autodeterminació de Catalunya a molts llocs de l’Estat espanyol. De vegades és un rebuig a la violència de l’Estat, de vegades és un rebuig a la incertesa que això provoca, de vegades és un reconeixement positiu al dret que cada demòcrata té de discutir les qüestions importants d’una manera oberta, constructiva, positiva i dialogant. Per arribar a solucions que satisfacin totes les parts, cal parlar, cal escoltar.

També sabem que hi ha ciutadans espanyols que no estan d’acord amb el dret d’autodeterminació de Catalunya, però tot i així no se senten representats pel Govern espanyol, ni per les accions de les forces policials i judicials a Catalunya.

Creiem que és difícil comprendre des de fora la situació i el malestar que sentim aquí. Nosaltres veiem els mitjans espanyols i sabem que molta part d’allò que expliquen no és el que vivim. Ens agradaria ensenyar-vos el que vivim cada dia. No odiem ni Espanya ni els espanyols. Però no estem disposats a continuar en un Estat que no ens permet ser el que som.

Creiem que tant Espanya com Catalunya es beneficiaran de la independència de Catalunya. I encara que reconeixem que hi ha molts espanyols que no ho veuen així, sí que veuen que tots ens beneficiarem si Catalunya pot triar lliurement el seu futur. Mantenir Catalunya dins Espanya per la força és dolent per a tots, social, democràtic i econòmicament.

Gràcies. Us agraïm molt les mostres de suport. Estem segurs que els forts vincles que hi ha entre els nostres pobles romandran malgrat que tinguem passaports diferents.